جری لوئیس مثل خیلی‌ها از آشنا ضربه خورد

جری لوئیس مثل خیلی‌ها از آشنا ضربه خورد

نویسنده: الهه ایزدی

نام اصلی او جوزف لِویچ است و در نیوجرسی آمریکا به‌دنیا آمد. پدر و مادرش کار اجرای نمایش‌‌های سیار را به‌عهده داشتند.

این شد که از ۵ سالگی روی صحنه رفت و قطعه موزیکال اجرا کرد. از آن‌جایی که تا هنرمندی فقیر نباشد و پدرش به چند روش سامورایی در نیامده باشد موفق نمی‌شود، از سر نیاز، شغل‌های مختلفی مثل فروشندگی و مسئول راهنمایی در سینما را تجربه کرد.

در ۱۵ سالگی استعداد بالقوه‌اش شکفت و تسلطش را در پانتومیم به رخ بقیه مخصوصا حسودها کشید. همکار پدرش او را دید و توصیه کرد حتما کارش را جدی بگیرد چون موفقیتش حتمی است. گویا پیش‌گوی خوبی بوده چون همین‌طور هم شد.

لوئیس و موفقیت‌ها

او بیشتر جوایز هنری در زمینه کاری‌اش را درو کرد. از جشنواره کمدی آمریکا گرفته تا منتقدین فیلم لس‌آنجلس و جشنواره فیلم ونیز.

او یکی از پول‌سازترین کمدین‌های آمریکا بود. بعضی‌ها در هفت آسمان یک ستاره هم ندارند، اما جری لوئیس در فضا سیارک دارد! سیارک شماره ۱۱۵۴۸ به‌نام او نام‌گذاری شده.

او در منطقه یادبود مشاهیر هالیوود، ۲ ستاره هم دارد و کلا نان ستاره‌هایش توی روغن آسمان است.

لوئیس نامزد دریافت جایزه صلح نوبل شد و مجری مراسم گفت که نام لوئیس در قلب میلیون‌ها نفر از مردم دنیا، برابر با صلح و عشق و برادری است.

زوج هنری لوئیس و مارتین

جری لوئیس در ۱۹۳۹ با دین مارتین آشنا شد که هم آواز می‌خواند و هم کار اجرای نمایش‌‌ها را به‌عهده داشت. شانس بهشان رخ نشان داد و اولین نمایش مشترکشان با استقبال زیادی رو‌به‌رو شد. دین آواز می‌خواند و جری با دلقک بازی آن را قطع می‌کرد.

بعد از این موفقیت، آن سال‌ها با هم نمایش اجرا کردند. در ۱۹۴۶ کمپانی پارامونت با این زوج هنری قرارداد امضا کرد و آن‌ها اولین فیلمشان به‌نام «دوست من ایرما» را بازی کردند.

کم‌کم نقش دین مارتین به‌عنوان خواننده کم‌رنگ شد و جری لوئیس به‌عنوان کمدین در کانون توجه قرار گرفت.

مثل بیشتر رفاقت‌هایی که با شروع طوفانی به جدایی می‌رسند، این دوستی هم، با ادامه تنش‌ها و رقابت‌ها، در ۱۹۵۴ به نقطه پایانش رسید. ولی افسردگی پس از جدایی نگرفتند. هر دو، کارشان را ادامه دادند و به‌طور مستقل به موفقیت‌هایی دست یافتند.

لوئیس و حسرت‌ها

یکی از حسرت‌های بزرگ او از دست دادن نقش اول فیلم «بعضی‌ها داغش رو دوست دارن» به کارگردانی بیلی وایلدر بود. دلیلِ این که چرا نقش به این مهمی را از دست داده مشخص نیست ولی جک لمون برای بازی در آن نقش انتخاب شد.

لوئیس هم مثل خیلی‌ها نه از غریبه، بلکه از آشنا ضربه خورد! در‌حالی‌که منتقدان کشور خودش، آمریکا، به او بی‌اعتنایی کردند و نادیده‌اش گرفتند، منتقدان اروپایی نبوغ کمدی‌اش را کشف کردند و در فرانسه به او لقب «سلطان کمدی دیوانه‌وار» دادند.

لوئیس و فیلم‌هایش

فیلم «پروفسور دیوانه» از مشهورترین فیلم‌های او است که در آن همزمان دو نقش را ایفا می‌کند: یک آدم خنگ و یک ناجی زنان.

فیلم‌های دیگر او عبارتند از: پادوی هتل، کله‌پوک، نقاشان و مدل‌ها، کشتی را از دست نده، سیندرفلا، بی‌نظم منظم، سلطان کمدی و استخوان‌های خنده‌دار.

دوبلور او در ایران، آقای حسین قنبری بود که با صدایش کاراکتری فراموش‌نشدنی از لوئیس ساخت.

لوئیس و پایان زندگی

او سال‌ها بیمار بود ولی در ۸۵ سالگی برای اجرای یک نمایش روی صحنه رفت. سرانجام در ۹۱ سالگی در خانه‌اش در لاس‌وگاس درگذشت.

پایان

برای مطالعه معرفی سایر طنزپردازان ایران و جهان اینجا کلیک کنید.

لینک کوتاه مطلب : http://dtnz.ir/?p=317959
نظر بدون فحش شما چیست؟

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.