طريقت طعام در «سهنقطه»
چهاردهمين شماره ماهنامه سهنقطه (مکتوب طنز + جد فارسي) منتشر شد. «شرح ماجراي طبخ و سِرو و صَرف در طريقت طعام» عنوان پرونده شماره چهاردهم سهنقطه است.
پرونده غذا به سه بخش تقسيم شده؛ بخش نخست شامل تأملاتي درباره ماهيت غذا و اصل غذاخوردن است، «و آن لقمه جبراني» نوشته کورش علياني، «اين بيهنر پيچپيچ» از پرستو صاحبي، «گرسنگيام هنوز آنجا بود» نوشته معين ابطحي، «آدمي خرس است يا پليکان؟» از محمدحسين افخمي، «چهار درشت نثار روح پزنده و خورنده» نوشته افشار مقدم نوشتههاي بخش نخست پرونده غذا را تشکيل ميدهند.
دسته دوم نوشتههاي پرونده به انواع و اقسام غذا و نحوه مواجهه آدمها با غذا ميپردازد. «اِوري فود يا همه چيز درباره خوردن» نوشته بلندي است از مريم حسننژاد که درباره انواع غذاهاي ايراني از غذاهاي برنجي تا غذاهاي ناني، چند بزنگاه مهم در غذاي ايراني، نقد افسانههاي رايج درباره غذا، تأملي در غذاهاي وارداتي و… . «کوفتت بشه به حق علي» نوشته مريم نظامدوست درباره شوآف کردن با غذاست، «هشتگ آبمغز ترند شده» از رضا سعيدي ورنوس فادراني درباره غذابازهاي حرفهاي در شبکههاي اجتماعي است، «نپرس فقط بخور» گريزي معناشناختي است به نامهاي عجيب منوي کافهها و رستورانها از مسعود مير، «دانشجو بيدار است، از گوشت خر بيزار است» از ميلاد ملاعبدالوهاب شرح و تفسير غزلي از حافظ درباره غذاست.
نوشتههاي بخش سوم پرونده با مطلب «يک وسيله کمکآموزشي» از هادي مقدمدوست آغاز ميشود که به تأمل درباره دلايل غذاخوردن پرداخته است. سيد اکبر ميرجعفري از تجربههاي خود درباره حذف و اضافههاي غريب در غذاها نوشته، احسان رضايي درباره حالات و عادات غذايي مشاهير ادبيات گفته. مطلب عليرضا محمودي نيز مرثيهاي است براي کباب کوبيده.
پايانبخش پرونده غذا پنج تکنگاري درباره غذاهاي ايراني به قلم محمد طلوعي است؛ کباب و آبگوشت و قيمه و قرمهسبزي و نيمرو پنج گنج سفره ايرانياند که ذکرشان به تفصيل در اين تکنگاريها رفتهاست.
اعلانات علياکبر قاضيزاده و شکوه علفزار از رضا دباغي و زرد عميق زهرا درمان از نوشتههاي کرسي آزادنويسي سهنقطهاند.
تهرانشهر بخش ويژه سهنقطه براي شهر تهران است. در تهرانشهر شماره ?? احسان حسينينسب در نوشتهاي با عنوان «آشوويتس، ته شهباز جنوبي» از محله کودکي خود نوشته و محسن فرجي نيز در «خانههاي خوشبختي که از پنجرههايشان بوي خوراک ميآيد» از نخستين مواجهههاي خود با تهران گفته است. سعيد مروتي در سلسله نوشتههاي خود درباره تصوير تهران در سينماي ايران به سراغ «خداحافظ رفيق» امير نادري رفته. نوشته مريم حسننژاد نيز درباره تفريحات ساده زندگي شهرنشيني در مرکز تهران است.
تاريخچه قديميترين رستورانهاي تهران، اطلاعاتي که درباره غذاهاي ايراني نميدانيم، آداب و عادات غذاخوردن ايراني، آماري از رستورانرفتن ايرانيان و روايتي از کتاب آشپزي رزا منتظمي و نجف دريابندري مطالب بخش «نيمخط» شماره ?? سهنقطهاند.
چهاردهمين شماره «سهنقطه» به مديرمسئولي اميد مهدينژاد و سردبيري مرتضي کاردر و با مديريت هنري محمد صمدي، در کتابفروشيها و دکهها و فروشگاههاي آنلاين عرضه شده است.